Budownictwo i architektura : Nowa siedziba główna Eurojustu / Mecanoo + Royal Haskoning

Dzięki uprzejmości Mecanoo + Royal Haskoning zespół projektantów Mecanoo + Royal Haskoning został niedawno ogłoszony zwycięzcą w sprawie realizacji nowej siedziby Eurojustu w Hadze w Holandii.
Ta koncepcja projektowa ilustruje silne powiązanie z sąsiednimi organizacjami Eurojustu, OPCW (Organizacja ds.
Zakazu Broni Chemicznej) i Europolem.
Atmosfera łagodnych zboczy i trawiastej roślinności została zaprojektowana, by siedzieć w bujnym otoczeniu Zielonego Serca w Hadze.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Oceniane w oparciu o jakość architektoniczną, integrację miejską i krajobraz, funkcjonalność i program wymagań, utrzymanie i zrównoważony rozwój oraz zintegrowany proces projektowania, projekt ten jest najbardziej zgodny z powyższymi aspektami w odniesieniu do nowej lokalizacji Eurojustu.
Budynek Eurojustu jest elegancki, nowoczesny i przestronny, z poszanowaniem kontekstowej miejskiej historii tego obszaru.
Budynek jest w harmonii z orientacjami oryginalnych budynków po tej stronie Johana de Wittlaana, które tworzą jednocześnie publiczny plac.
Dzięki uprzejmości Mecanoo + Royal Haskoning Plac jest zachęcający i oferuje widoki na główne wejście do Eurojustu.
Wieża jest skupiona na tym obszarze wejściowym, obszarze World Forum i Hadze.
Niski poziom pozostaje blisko skali sąsiednich willi i budynków mieszkalnych.
Staranne zintegrowanie budynku z miejscem jest możliwe dzięki umieszczeniu dwóch poziomów pod ziemią, gdzie znajduje się obiekt konferencyjny.
Sąsiedni pochyły ogród wpuszcza światło dzienne do piwnic i wzmacnia tożsamość zielonej dzielnicy.
Architektura krajobrazu w naturalny sposób uwzględnia najwyższe standardy Eurojustu, włączając wydmy i elementy wodne.
Architektura budynku reprezentuje podstawowe wartości Eurojustu.
Lekka fasada składa się z naprzemiennych rytmów otwartych i zamkniętych elementów kompozytowych, które nadają budynkowi nowoczesny, ale ponadczasowy wygląd.
Panele szklane naprzemiennie przechylają się w przód lub w tył i skręcają w lewo lub w prawo, tak aby niebo i otaczający krajobraz wydmy odbijały się w szkle, a na elewacji tworzy się głębia.
Wewnątrz budynku goście witani są w przestronnym holu o podwójnej wysokości z widokiem na ogród wydmowy.
Przestrzeń foyer ma kilka stref, od otwartych i publicznych po bardziej prywatne.
Szerokie schody z widokiem na otaczający krajobraz i schodzą na niższe piętra.
Woda stawu w krajobrazie wydm odbija się w suficie holu.
Dzięki uprzejmości Mecanoo + Royal Haskoning
[hasła pokrewne: gruz kruszony, drzwi wewnętrzne DRE, aluminium 6082 ]

Powiązane tematy z artykułem: aluminium 6082 drzwi wewnętrzne DRE gruz kruszony