Ze swiata architektury – Nowe Bauhaus Museum / MenoMenoPiu Architects

Dzięki uprzejmości MenoMenoPiu Architekci MenoMenoPiu Architekci podzielili się z nami swoją zwycięską propozycją w międzynarodowym konkursie Classic Siftung Weimar na Nowe Muzeum Bauhausu.
Budynek jest pomyślany jako otwarty plac na skrzyżowaniu trzech głównych sił miejskich, starego i nowego miasta i parku, elastycznego obiektu.
który pozwala na różne czynności wewnątrz i wokół niego.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Zadaszony plac jako wielofunkcyjna przestrzeń, która może lub nie może wchodzić w interakcje z górną podłogą wystawową, w zależności od godzin otwarcia, wielozadaniową przestrzeń otwartą na miasto w naturalnej relacji z parkiem.
Sprytna osłona ., jako kluczowy element zaprojektowany, aby być elastycznym, aby dostosować nowoczesne technologie do pełnego wypełnienia przyszłych potrzeb budynku.
Gra świateł i cieni według wzoru okładki przywołuje rysunki Josefa Albersa.
Dzięki uprzejmości MenoMenoPiu Architekci 5% powierzchni dachu (1250 m.) Pokrywają panele fotowoltaiczne, które zapewniają do 250 kW / dzień, spełniając 60% zużycia energii w muzeum.
Przesuwne shadery zarządzają sezonowymi wkładami słonecznymi do wnętrza, zaspokajając programowe potrzeby różnych skrzynek.
System.
Box w pudełku ., w połączeniu z technologicznym dachem, gwarantuje najlepszą kontrolę klimatu przez różne pory roku.
Dzięki uprzejmości MenoMenoPiu Architects.
Przezroczystość tworzy ciągłość między wnętrzem a zewnętrzem, na zewnątrz wchodzi wewnątrz i na odwrót.
Eklektyczny podbój przestrzeni sprawia, że budynek nie jest barierą, lecz dynamicznym połączeniem miejskim, przecinającym liniową, elastyczną ścieżkę w całej historii Bauhausu.
Idea tworzenia nowej jedności przez małżeństwo wielu sztuk i ruchów ..
projekt strony Architekci: MenoMenoPiu Architekci Lokalizacja: Weimar, Niemcy Zespół projektowy: Alessandro Balducci, Gilberto Bonelli, Mario Emanuele Salini, Rocco Valantines Współpracownicy: Francois Ząb, Marco Lavit Nicora, Marco Conti Sikic, David Yahn-Drahi, Luca Stortoni Krajobraz: Bassinet Turquin Inżynieria Paysage: Marc Hammon, Giulia Fatarella
[podobne: mrówka aleksandrów łódzki, dachówka ceramiczna czy betonowa, brico depot puławy ]

Powiązane tematy z artykułem: brico depot puławy dachówka ceramiczna czy betonowa mrówka aleksandrów łódzki